Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Παπούλιας: Οι Νέοι Αγρότες το μέλλον της Ελλάδας

ImageΤην αμέριστη στήριξή του στους Νέους Αγρότες, τους οποίους χαρακτηρίζει το «μέλλον της πατρίδας» μας εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, κατά την ομιλία του στην ημερίδα της ΠΕΝΑ με θέμα την Αγροτική επιχειρηματικότητα και τον αγροτουρισμό.
Ο πρόεδρος υπογράμμισε την άμεση ανάγκη χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής που θα στοχεύσει σε μια δυναμική αγροτική πολιτική και θα αποτελέσει το ασφαλές μονοπάτι πάνω στο οποίο καλούμαστε πλέον να βαδίσουμε, ιδιαίτερα ενόψει των δύο δύσκολων επόμενων χρόνων.
Αναλυτικά, ο χαιρετισμός του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια έχει ως εξής: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που σας συναντώ ξανά, σε αυτή την πολύ σημαντική ημερίδα που διοργανώνετε και δίνει σε όλους μας την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τον μέχρι τώρα απολογισμό του έργου σας, τους στόχους και τις προοπτικές των Νέων Αγροτών, τους προβληματισμούς και τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά σας.
Η παράδοση της χώρας μας υπήρξε ανέκαθεν άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Αγροτουρισμό, έναν τρόπο ζωής πολύ κοπιαστικό, αλλά επίσης εξαιρετικά δημιουργικό, χάρη στο δεσμό που αναπτύσσεται ανάμεσα στον άνθρωπο και τη μητέρα γη του.
Η απομάκρυνση από αυτήν την παράδοση και η βαθμιαία εγκατάλειψη της προσπάθειας παραγωγής ανήκει στα βασικά αίτια της σφοδρής κρίσης που περνά η χώρα μας. Σταματήσαμε να παράγουμε, συνηθίσαμε να εισάγουμε, μάθαμε να εξαρτώμεθα από τους άλλους και σχεδόν ξεχάσαμε τις δικές μας δυνατότητες.
Έγιναν λάθη σοβαρά, μεταξύ των οποίων και μια ανεπίτρεπτη κακοδιαχείριση πόρων, γεγονός που περιόρισε καθοριστικά τις δυνατότητές μας και έπληξε δυστυχώς τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, την Αγροτιά μας. Νέοι δρόμοι όμως μπορούν τώρα να ανοιχτούν αν υπάρξει συντονισμένη δράση και εμπνευσμένος σχεδιασμός.
Η ανάδειξη νέων, εναλλακτικών και βιολογικών καλλιεργειών, η συνεχής συνεργασία με τους κρατικούς φορείς και η συσπείρωση όλων των Αγροτικών Ενώσεων, η ενίσχυση της Περιφέρειας, η δημιουργία κινήτρων και η επαναφορά κυρίως του ανθρώπου στο κέντρο της προσπάθειας, μπορούν να προσελκύσουν περισσότερους νέους αγρότες. Επίσης, η καλλιέργεια από το σχολείο κιόλας μιας γνήσιας οικολογικής συνείδησης που θα επιζητεί ως φυσική επιλογή την επαφή με το περιβάλλον και τη γη, η ανάπτυξη του Αγροτουρισμού και η προώθηση της επιχειρηματικότητας γύρω από τα αγροτικά προϊόντα με την υποστήριξη των νέων μορφών τεχνολογίας, είναι κάποιες από τις επιδιώξεις μας.
ImageΠάνω από όλα όμως προέχει η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής που θα στοχεύσει σε μια δυναμική αγροτική πολιτική και που θα αποτελέσει το ασφαλές μονοπάτι πάνω στο οποίο καλούμαστε πλέον να βαδίσουμε, ιδιαίτερα ενόψει των δύο δύσκολων επόμενων χρόνων.
Έχω ξαναπεί ότι είστε το “μέλλον της πατρίδας” μας. Δεν υπερβάλλω. Αν διεκδικήσετε αυτό που σας αναλογεί και σας αξίζει, αν αναζητήσετε την πρωτοπορία και χαράξετε νέους δρόμους εθνικής και διεθνούς συνεργασίας, θα μας κάνετε όλους περισσότερο αισιόδοξους. Στρατεύομαι και προσωπικά δίπλα σας για κάθε στήριξη στο έργο σας που αποτελεί εθνικό πλούτο.
Η μάχη που δίνει η χώρα για την έξοδό της από το οικονομικό τέλμα είναι και θα είναι επίμονη, συνεχής, και κάποιες φορές απρόβλεπτη. Η επόμενη μέρα όμως βρίσκεται και στα δικά σας χέρια.
Σας ευχαριστώ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου